Zet, pak ‘m beet, 200 zeilers en 25 workshopleiders een weekend in een hotel aan het Veluwe Randmeer en je krijgt:
veel info, leuke gesprekken, nieuwe kennis en inzichten en……. heel veel zin in een nieuw vaarzeizoen.

Elk jaar, al vanaf 1973, organiseren de Toerzeilers een weekend ter ‘leringh ende vermaeck’ van en voor zeilers: het Woudschoten weekend.
Dit jaar vond het event voor het eerst plaats in het Postillion Hotel Nulde, aan het Veluwe Randmeer. De voorgaande edities vonden plaats in conferentieoord Woudschoten in Zeist en de naam Woudschoten weekend is zo ingeburgerd dat ie ook nu opgeld blijft doen.
Wij zijn sinds twee jaar lid van de vereniging en trokken op 24 januari vol verwachting naar Hotel Nulde.

Op weg naar Nulde

Op weg naar Nulde

Van tevoren hebben Cora en ik onze voorkeuren voor de workshops opgegeven en we maken ons op voor 3 blokken en een avondlezing op zaterdag en twee blokken op zondag.
Drie blokken doen we vanwege de gezelligheid samen en een tweetal blokken volgen we afzonderlijk.

Hotel Nulde is geconfisqueerd door de Toerzeilers

Hotel Nulde is geconfisqueerd door de Toerzeilers

Ondanks het slechte weer arriveren we met maar 15 minuten vertraging om 10.15 op onze bestemming. We checken in, pakken een kop koffie en krijgen ons programma. Dit alles gebeurt zodanige wijze, dat gedachten aan geoliede machines onwillekeurig de kop op steken.

Cora's rooster

Cora’s rooster

Ik heb de volgende workshops gevolgd:

 • Voorbereiding (langere reizen)
  Henri van Lierop vertelt over zijn twee rondjes Atlantic, waarvan de tweede met een catamaran. Een informatieve en interactieve presentatie vol tips en tricks.
 • Omgaan met angst tijdens het zeilen
  Naar aanleiding van een zeilavontuur rond Corsica gaat Marjolein Brands in op het thema angst tijdens het zeilen. Voor veel mensen herkenbaar. Mijn voorzichtige conclusie: angst kan de kop opsteken bij het benaderen of overschrijden van grenzen. Die grenzen liggen voor iedereen anders. Iets om als schipper terdege rekening mee te houden dus.
 • Single handed zeilen
  Ids Witteveen vertelt over de manier waarop hij solo vaart. Ik heb zelf vorig jaar met plezier kennis gemaakt met single handed zeilen en pik wat tips mee van Ids. Hij heeft vooral veel (kleine) slimme aanpassingen aan zijn boot gedaan die het solo zeilers bestaan makkelijker kunnen maken.
 • Zeilen in ijs
  Zaterdagavond deelt Eef Willems voor een volle zaal haar ervaringen in zeilgebieden waar wij voorlopig alleen maar van kunnen dromen: de wateren rond IJsland en Groenland en eerder ook de Falklands, South Georgia en meer exotische oorden.
 • Meteo voor watersporters
  Bij deze workshop wist Tamme van der Wal het begrip interactiviteit opnieuw uit te vinden. Ik vind meteo-theorie en de vertaling van de theorie naar het ‘zien in de praktijk’ (als je begrijpt wat ik bedoel) over het algemeen moeilijk de doorgronden materie. Tamme weet dit op enthousiaste wijze en met veel inzet echter heel goed visueel en inzichtelijk te maken. Als je ooit een workshop van hem kunt volgen zou ik dit zeker doen!

  Tamme verplaatst een hoge druk gebied

  Tamme verplaatst een hoge druk gebied, terwijl Buys Ballot goedkeurend toekijkt

  Zeilen en zeiltrim
  Mijn laatste sessie ging over de zeilen: materiaal, vervaardiging en zeiltrim, werden door Jan Miedema op deskundige en Fries droog komische manier uit de doeken gedaan (“wat een leuke woordspeling joh” , ik weet ‘t; ’t is een gave ;)).
  Een keertje overstag met laminaat zeilen kost je € 45, aldus de zeilmaker zelf.

  workshop zeilen en zeiltrim

  workshop zeilen en zeiltrim

   

  Slotconclusie

  Het Woudschoten weekend: perfect georganiseerd, een prima lokatie, een no nonsense en low budget aanpak, kortom een aanrader!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...

Archives

All entries, chronologically...